Ny 2D-stregkode til bekæmpelse af forfalskede lægemidler

Gloved hand holding pills

Handel med forfalskede lægemidler betragtes som verdens største bekæmpelse af bedrageri, med milliarder dollars som går til organiserede kriminelle bander hvert år01

Rundt omkring i verden dør tusindvis af mennesker hvert år på grund af forfalskede lægemidler. Mange bliver lammet eller får alvorlige sundhedsmæssige problemer som følge af at have taget forfalskede lægemidler, der kan være forurenet eller forældet. 02

I 2014 lancerede USA Food and Drug Administration (FDA) en plan for at bekæmpe den store skade forårsaget af brug af forfalskede lægemidler. Denne plan indebærer nye regler, der sikrer, at hver forseglet enhed bliver serialiseret senest i november 2018. EU fulgte med og vil indføre serialisering i februar 2019, hvilket også gælder for Danmark. 03

Teva har sluttet sig til kampen mod forfalskede lægemidler og arbejder i øjeblikket på at implementere en ny 2D-stregkode på deres produkter. Teva har investeret over 100 millioner dollars i en ny teknologi til serialisering for at sikre ægtheden af sine produkter, hvilket giver større sikkerhed til både forhandlere og forbrugere.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) vurderer, at indtægterne fra falske lægemidler er omkring 200 milliarder dollars, svarende til omkring 10-15 procent af den globale handel af lægemidler. 04 De kan sælges f.eks. på det sorte marked eller over internettet.

Da brugen af forfalskede lægemidler øges globalt, har Teva gjort sine lægemidler endnu vanskeligere at forfalske ved at placere en 2D-stregkode med et tilsvarende globalt sporingsnummer på 326 pakningslinjer. Galit Meyran, som leder projektet med serialisering hos Teva, har siden 2015 planlagt, hvordan man bedst kan implementere de nye stregkoder.

Meyran mener, at 2D-stregkoden kan give patienterne øget tillid til de produkter, de tager. "Det er en lille kode, der har stor indflydelse på vores patients sundhed og opfylder vores varemærkeløfte. Forbrugeren får bekræftet, at de har et ægte produkt, og at ingen forsøger at sælge dem forfalsket lægemidler".

Den farmaceutiske industri har længe understreget betydningen af sporbarhed i kampen mod forfalskning, men det har ikke stoppet kriminelle bander fra at producere og sælge forfalskede lægemidler med succes. De kriminelle har kopieret alle former for lægemidler lige fra AIDS-medicin til malariatabletter. Et skøn viser, at 1 ud af 10 medicinske produkter i lav- og mellem-indkomstlande er af dårlig kvalitet eller forfalskede ifølge WHO. 05

Meyran, der har arbejdet med hundredvis af medarbejdere på 38 Teva-anlæg verden over for at drive projektet fremad, tilføjede: "Hos Teva holder vi ikke op med at fremstille produktet og leverer det til markedet, men vi træffer alle foranstaltninger for at sikre, at patienter og apotekere kan bekræfte, at lægemidlet, de har i hånden, er et ægte Teva-lægemiddel. "

I de senere år har Teva arbejdet med regeringer og toldmyndigheder over hele verden for at forsøge at stoppe forsyningen af forfalskede lægemidler. I 2013 hjalp Teva med at stoppe en sofistikeret forfalskning, efter at en patient i Tyskland opdagede stavefejl på en lægemiddelpakke og kontaktede virksomheden. Teva købte nogle pakker af det mistænkte produkt til test i deres egne laboratorier og opdagede, at selvom stoffet indeholdt ægte lægemiddelingredienser, blev det ikke lavet af dem, som produktemballagen hævdede.

For at bekæmpe den voksende trussel om forfalskede lægemidler og for at håndtere lovgivningsmæssige ændringer, vil Teva ændre pakker med milliarder af tabletter og kapsler produceret hvert år og implementere den nye 2D-stregkode. Mange forskellige afdelinger og globale og lokale hold rundt om i verden hos Teva har været involveret.

Meyran, der tidligere arbejdede som IT Risk Officer og var ansat af Teva i seks år, tilføjede, at projektet er resultatet af mange års samarbejde mellem snesevis af afdelinger. "Dette projekt for os hos Teva har virkelig betydet et globalt team, mellem blandt andet artwork, indkøb, logistik, emballage og mange flere", sagde hun.

"Det er et stort globalt myndighedsinitiativ, som for os som virksomhed vil påvirke alle dele af vores forretning. Det er en stor succes at se så mange forskellige afdelinger samles for at dele deres viden. Som et orkester, hvor alle musikere skal arbejde sammen og i perfekt præcision for at musikstykket skal lyde godt", tilføjede hun." Det har været udfordrende, men jeg er stolt af projektgruppen, der har udført det sammen".

Historisk set har brugen af forfalskede lægemidler ikke været udbredt i industrialiserede lande som USA eller Vesteuropa, men med mange forbrugere, der nu bruger internettet til at købe billig medicin, har eksempler på forfalskede lægemidler fået en global stigning. WHO vurderer, at andelen af forfalskede lægemidler i Afrika og nogle dele af Asien og Latinamerika er 20-30 procent af markedet. 06 Ofte påvirker salget af forfalskede lægemidler dem, der bor i den tredje verden, men salget af disse lægemidler er også blevet opdaget på stærkt regulerede amerikanske og EU-markeder.


Måske er du også interesseret i dette

Sikring af kvalitet hele vejen igennem, fra militær til medicin

Fra fødevareproduktion til medicinalindustrien: Jeg har skiftet karriere, og det kan du også

Fra uddannelse af børn til uddannelse af vores kunder: De færdigheder, der hjælper hver dag

Fra design af fjernsyn og telefoner til innovation med autoinjektorer

"At bringe flere kvinder og mere mangfoldighed ind i vores lederskab gør os stærkere."

Scientists doing research

Biofarmaceutiske lægemidler på Teva

Livet er sødt: Tevas biavlere

Orange ratiopharm truck

Produktion af medicin steg massivt